Økende skredfare i Nord-Norge

Publisert:

Skredfaren har allerede økt noe i dag mandag pga vindøkningen som var i formiddag. For de to neste dagene er skredfaren vurdert til 3-betydelig for hele Nord-Norge pga kraftig vind og mer snø i vente. Det vil bygge seg opp store fokksnøansamlinger og det vil være lett for en skiløper å løse ut opp mot store skred, mens været står på.

Nyter ubundet snø på stabilt underlag i Bergsfjord i Loppa søndag. Foto: Bergsfjordlodge

Det har vært nydelige og stabile skiforhold i Nord-Norge den siste uka. Mange har virkelig fått nyte dette. En solid og trygg base, med nysnø på toppen, som mange steder var ubundet. Nå ser det derimot ut at skredfaresituasjonen blir mer krevende. Kraftig vindøkning vil danne ustabile og store flak i leheng. Det ligger mye løs snø tilgjengelig for vindtransport og i tillegg vil det komme rundt 30 cm nysnø de neste dagene i store deler av Nord-Norge.

Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner. Vær tålmodig og gi snøen tid til å stabilisere seg, er vaktleder ved snøskredvarslingen Emma Julseth Barfods råd.

I Sør-Norge ligger skredfaren på faregrad 1-liten og 2-moderat. Men fra onsdag vil det også bli vindøkning i sør, som vil øke faren for skred.

Følg med på oppdatert snøskredvarsel på varsom.no for din region!