Når det utvikler seg et vedvarende svakt lag under drømmeføret…

Publisert:

På få dager kan drømmeføret endres til et ustabilt snødekke med vedvarende svake lag. Trolig var det dette som skjedde sist helg når siste ukes nysnø gradvis ble omvandlet til et vedvarende svakt lag av kantkornet snø.

Illustrasjon: Hvordan drømmeføret kan endres til et ustabilt snødekke i løpet av noen dager.

 

En helg hvor det var lett å løse ut skred

Sist helg var det lett å løse ut skred mange steder og det var det flere som fikk erfare. I to tilfeller fikk det fatale konsekvenser.

Snøskredvarslene på varsom.no fortalte om faregrad-2-moderat snøskredfare med et snødekke som i hovedsak besto av fokksnø- og nysnøflak hvor skred kunne være lett å løse ut i noen bratte heng. I mange regioner var det også spesifisert at man skulle være ekstra obs fordi det kunne finnes svake lag av kantkorn i snødekket noen steder. Fordi vi var usikre på hvor utviklet det svake laget var, ble det ikke tatt med som eget skredproblem, men det ble isteden løftet frem i hovedbudskapet og i varslingsteksten.

- Vi forstår at folk lurer på hvorfor det var så lett å løse ut skred i fjellet sist helg, sier Heidi Bache Stranden i Snøskredvarslingen. – Mange mente kanskje at en faregrad 2-moderat innebar at de kunne ferdes fritt i fjellet.  Utfordringen for oss som varsler snøskredfare er å finne ut om og hvor vi har skredproblemene – og å få formidlet det til folk som skal på tur sier Stranden og legger til: -Utfordringen til de som ferdes i fjellet er å gjenkjenne de skredproblemene vi beskriver i varslet og unngå de.

Fra løs nysnø til svake lag

Figuren over illustrerer hvordan snøen på Nord-Vestlandet og i Nord-Norge kan ha endret seg i tiden frem mot sist helg:

  1. Etter lang tid med snøtørke og mildvær får vi endelig nysnø på det gamle stabile snødekket. Den kommer først som fuktig snø som nærmest klistrer seg til underlaget, for så å bli kaldere og tørrere – akkurat slik vi liker den aller best – verdensmesterføre! Det går 2-3 dager med vill jubel i fjellet over stabile snøforhold. Det kjennes ut som om alt sitter godt fast.
  2. Men…. etter noen dager med sol på dagen og kaldt, klart vær på natten skjer det etter hvert en endring i drømmesnøen. Det er høy forskjell på temperaturen nede i snøen (hvor snøen som falt først var fuktig), og i lufta, spesielt nattetemperaturen, som kan være svært kald. De fine nysnøkrystallene utvikler seg til kantkorn. Kantkorn på toppen av snødekket utgjør i utgangspunktet ikke noe problem – før det snør og føyker ned! Inntil det skjer vil kantkorn på toppen av snøen bare føles litt annerledes å gå i enn nysnø, men kan være like moro.
  3. Fredag kommer det igjen nysnø som gir nytt godt skiføre. Nysnøen kommer imidlertid sammen med nok vind til at det legger seg myke flak av nysnø over kantkornet. Nå har vi oppskriften på et snødekke hvor skred kan være lett å løse ut siden nysnøflakene har lagt seg på det laget som har blitt til et svakt lag av kantkorn de siste dagene.

Typiske forhold for årstiden

Det er typisk for den tiden på året vi er inne i nå, med kalde og klare netter og rask dannelse av svake lag i snødekket. Igjen er utfordringen vår å formidle dette:

- Noen steder kan det nemlig fremdeles være ubunden snø og supert skiføre og folk vil oppleve skredfaren som lav. Noen andre steder, der snøen er bundet til mye flak og det svake laget har fått utvikle seg, vil det derimot være lett å løse ut skred om er store nok til å begrave deg, sier Stranden. 

Snøskredvarslene på varsom.no oppdateres hver dag. Bruk de i turplanleggingen. Les deg opp på skredproblemene og ferdselsrådsnøskredskolen. Gjør du observasjoner av vær, faretegn, snø- og skredforhold, send det til oss gjennom regobs-appen. Desto mer informasjon vi får om forholdene desto bedre blir varslene.