Lokalt ustabile forhold på Svalbard

Publisert:

Selv om det på fastlandet er oversiktlige snø- og skredforhold er forholdene annerledes på Svalbard. Her er skredproblemet vedvarende svake lag nede i snødekket og det kan være utfordrende å vurdere snøskredfaren når du er på tur. 

Skikjørerutløst flakskred i Nordenskiöldland, 27. februar 2019. Foto: Ine-Therese Pedersen

 

I Nordenskiöld Land på Svalbard har det vært stabilt kaldt lenge nå, og nede i snødekket har det utviklet seg flere vedvarende svake lag. Dypt i snødekket ligger disse under tette lag av vindpakka snø eller skare, og disse er det vanskelig å påvirke. Men det finnes også kantkorn høyt i snødekket, under tynnere lag av ferskere fokksnø. Her kan selv en enkelt skikjører løse ut eller fjernutløse opp mot store skred. Tirsdag og onsdag så vi noen eksempler på det i Fardalen og på østsiden av Nordenskiöldfjellet.

Drønn og naturlig utløste skred er naturens klareste alarmtegn. Slik som snødekket er nå, hardt og komplekst, vil det være svært vanskelig å vurdere faren for om det går skred.  Snødekket oppfattes gjerne som upårvirkelig, før det plutselig smeller og store skred løsner. Der snødekket ofte er tynt, for eksempel over kulformasjoner og i overgangen mellom rygger og søkk, er det lettest å løse ut skred.

Selv om været er stabilt for tiden, og det tilsynelatende skjer lite med snøen, så bidrar mengden av svake lag til at snøstabiliteten er ekstra vanskelig å vurdere nå, og variasjon lokalt er ekstra stor. Snøskredvarslingen anbefaler gode lokale vurderinger og trygge veivalg. Følg gjerne med på det regionale varselet for Nordenskiöld Land på varsom.no for oppdatert informasjon. Mer om vedvarende svake lag som skredproblem kan du lese her.