Gladnyhet for snøglade mennesker i nord

Publisert:

Det er mye snø for årstiden i vår nordlige landsdel. I alle fjellområder er det mer snø enn vanlig.

Den som fortsatt leter kan finne. Foto: Espen Nordahl

I Nord-Troms har det falt opp mot 40 cm nysnø siste uka, litt mindre ellers i landsdelen. Siden påska har landsdelen hatt pent vær med kald luft, lite smelting og perioder med påfyll av snø. Med slike forhold har våren måtte latt vente på seg. Mange steder er snøgrensa fortsatt helt ned i fjærasteinene, men ute ved kysten og spesielt i sørsidene er snøgrensa begynt å trekke litt oppover.

Fortsatt pent vær i helga gir mulighet for mange fine turer i fjellet. Om man vil nyte helga må man være oppmerksom på soloppvarming gjør snøen våt og tung. På natta vil det trolig fortsatt være nattefrost i fjellet slik at snøoverflata vil være hard på morgenkvisten. Når sola dukker opp vil snøoverflaten bli mjuk. Jo lengere sola står rett mot fjellsiden sammen med at dagtemperaturen stiger, jo våtere og mykere vil snøen bli. Det gjør at faren for naturlig utløste skred øker når sola begynner å skinne på fjellsiden.

I sør er det mer vårlige forhold hvor skredproblemene er dominerende knyttet opp mot våte skred. Men i høyden i f.eks Jotunheimen er det fortsatt fine skiforhold.

Anbefalingen er å planlegge turen godt. Beveger man seg i skredterreng? Tenk hvilken himmelretning man beveger seg i og når sola vil treffe fjellsiden. Skal man ut på en tur i en fjellside vendt mot sør, så må man være tidlig ute før sola tar skikkelig godt tak, eventuelt sent på dagen, men da med fare for igjenfrosset snøoverflate.

For å lære mer om turplanlegging og håndtering av skredfare, se nærmere på www.snøskredskolen.no

www.varsom.no formidles daglig snøskredvarsel for 20 regioner på fastlandet og Svalbard.

Ha en fin fin turhelg!