Betydelig snøskredfare på Svalbard

Publisert:

Kraftig vind og økende nedbør opprettholder betydelig snøskredfare på Svalbard igjennom helgen. På fastlands-Norge er det mange steder lite snø, men husk at selv små skred kan gjøre stor skade i terreng med mye oppstikkende steiner.

Det er mindre snø enn vanlig mange steder på fastlands-Norge, så vær obs på oppstikkende steiner. Her fra Tyin, 12. desember Foto: Leif/regobs

 

I varslingsregionen Nordenskiöldsland på Svalbard har vi for øyeblikket svært krevende forhold.

-Kombinert med at det ventes kraftig vind og mer nedbør både som regn og snø lørdag, har vi vedvarende svake lag med stor utbredelse i regionen forklarer vaktleder i Snøskredvarslingen Emma Julseth Barfod.  Der nedbøren kommer som regn kan vi får naturlig utløste, våte snøskred, mens høyere til fjells kan økt pålagring av fokksnø føre til at det går skred på de vedvarende svake lagene.

I tillegg til det regionale snøskredvarselet for Nordenskiöldsland, har NVE utarbeidet skredbanevarsel for utsatt bebyggelse i Longyearbyen som danner grunnlaget for de avgjørelsene Sysselmannen og Lokalstyret tar med tanke på evakuering, - Det vil vi fortsette med så lenge situasjonen krever det sier Barfod.

På fastlands-Norge er snøskredsituasjonen betydelig roligere, med faregradene 1-liten og 2-moderat. I Nord-Norge har det ikke kommet nysnø av betydning siden sist helg og det er stort sett mindre snø enn vanlig i hele landet. På Vestlandet har skiføret de siste dagene vært bra med mye løssnø, men dessverre vil SØ-kuling og etter hvert storm, sette en stopper for moroa. Telemark får mest nysnø i helgen, men i kombinasjon med den kraftig vinden, vil det også her bli økt fare for flakskred. Siden det er lite snø generelt i landet, er det mye oppstikkende terreng, som steiner, stubber, rabber m.m. -I tillegg til riper i skia, er konsekvensene av at vi har lite snø; at selv små skred kan gjøre stor skade for deg som skikjører, minner vaktlederen om.

varsom.no finner du oppdaterte snøskredvarsler gjennom hele helgen.  Du kan også abonnere på varslene og få de varslene du er interessert i rett på mobilen eller i e-postboksen din.