Varmt vær vil føre til snøsmelteflom i Nord-Norge.

Publisert:

Med fremdeles mye snø i fjellet og varmt vær i sikte kan vi vente økende vannføring og flom i de nordligste fylkene. Faren for sørpeskred og våte snøskred er også økende.

Snøsmelteflom i Lillefossen, Troms, mai 2013. Foto: LDA/NVE

 

Endelig ser våren ut til å komme til nord og det ligger fremdeles mye snø i fjellet.

- Dette vil føre til økende vannføring og flom i mange vassdrag sier vakthavende hydrolog ved flomvarslingen i NVE, Péter Borsányi.

Alle vassdrag der det ligger snø er utsatt, og prognosene våre viser at det i helgen kan ventes vannføringer på gult og oransje varslingsnivå. En snøsmelteflom vil starte gradvis og vannføringen vil øke i takt med økende temperaturer. I de mindre elvene kan det også fremdeles ligge igjen is, og det kan ventes isganger.

-  Sist vi hadde større snøsmelteflommer i nord var i 2010 og 2013, og det er flommer vi har i bakhodet når vi på ny skal vurdere flomfaren i landsdelen, sier Borsányi.

Vakthavende i jordskredvarslingen, Per Glad mener også at det kan bli fare for sørpeskred og jordskred i nord når vi nærmer oss helgen. Når det er fare for sørpeskred bør folk holde seg unna terreng hvor sørpeskred kan forekomme som bekkeløp og forsenkinger. Sørpeskred starter gjerne i slakt terreng hvor vannet demmes opp i snøen. Ved brudd vil sørpeskredet følge forsenkninger/kanaler nedover og kan potensielt gå over til å bli et flomskred.

Snøskredvarslingen er avsluttet for sesongen, men med fortsatt snø i nord og økende varme er snøskredfaren i nord økende. Folk som ferdes i fjellet bør være særlig forsiktige nå som snødekket gjennomfuktes, og unngå å legge turen i terrengfeller hvor utfallet av et skred kan bli fatalt. Etter hvert vil også faren for naturlig utløste glideskred være økende.

Flomvarslingen og jordskredvarslingen i NVE følger situasjonen tett mot helgen og oppdaterte varsler finnes på varsom.no. Om du ikke allerede abonnerer på naturfarevarsler fra varsom.no, anbefaler vi deg å gjøre det. Gå inn på https://abonner.varsom.no.