VARSOM: IS

LandsoversiktLandsoversikt fredag 1. juni 2018
Isvarselet avsluttes for denne sesongen og startes opp igjen i oktober.

1. juni er det meste av isen smeltet under ca 1100 moh. i Sør-Norge opp til omtrent Namsos-området. Lenger nord har det ikke vært samme varmen, så en finner is betydelig lavere. I Finnmark er det avsmeltet under 200–400 moh., og i Troms, Nordland og lengst nord i Trøndelag under ca 500–600 moh. Omtrent 300 m høyere enn dette kan man ennå finne farbar is på små vann, men på denne årstiden er det stor variasjon i bæreevnen også fra sted til sted på samme vann.

All isinformasjon blir fortsatt lagt ut i iskart.no, og vi oppfordrer alle til å sende inn bilder av islagte vann så vi og andre som ferdes i fjellet kan følge med på hvordan isgrensen trekker seg oppover. En kan bruke både regObs-appen og regobs.no.

På denne årstiden skjer endringene raskt og man må følge med på virkningen av mildvær og sol. Utover våren løses iskrystallene opp ovenifra. Et tydelig tegn er mørkere is. Isen kan bære etter en kald natt, men brått miste bæreevnen når sola får tak utover formiddagen. På våris kan man gå gjennom selv 20-30 cm tykk is når bindingen mellom krystallene har tint. Les om dette på Isskolen og se en instruktiv video. Kasteline er den beste måten å redde noen opp fra vårisen, for dårlig våris brister når man prøver å ta seg opp selv.

Høy vannføring i bekker og elver fører til at isen svekkes særlig der vann strømmer under isen, som ved innløp, utløp, odder og trange sund.

Husk virkninger av reguleringer, og merk at påvirkningen på isen øker sterkt utover våren. Når vannstanden øker igjen i magasinene blir det raskt farlig is ved land. Se etter røde områder på iskart.no, og husk at det angir forholdene i en normal vinter. På våren må du holde enda større avstand fra de anmerkete områdene.

Se detaljer og forventet isutvikling i de 7 varslingsområdene ved å klikke i tabellen under.

Oppdateringsdatoer
Område
Oppdatert
Siste
isobservasjon
Østlandet    
Rogaland - Agder    
Sogn og Fjordane - Hordaland    
Trøndelag - Møre og Romsdal    
Nordland    
Troms    
Finnmark    

Kontaktperson for isvarselet: Ånund Kvambekk

Aktuelt ferdselstips

Video fra Sjöräddningssällskapet i Sverige som viser hvor lite bæreevne det kan være i våris. Dette er nå aktuelt for kystvannene våre, særlig på Vestlandet.

Det er tatt grep den siste tiden, så nå virker iskartet i nettleseren også på mobile enheter. Meld fra til aask@nve.no om det ikke virker på din mobil!

Se isproblemer i kart

Isproblemer generelt
Isproblemer ved kraftverk

Lær mer om is
Last ned en lettlest rapport med mye bilder som beskriver isprosessene i elver og innsjøer, samt på reguleringsmagasiner (22 Mb). Rapporten har også et eget kapittel om isproblemer og håndtering av disse, med nærmere beskrivelse av elleve større norske vassdrag. (trykk på bildet).

Isvarslingen på sosiale medier