VARSOM: IS

LandsoversiktLandsoversikt

Gjelder fra tirsdag 23. april til onsdag 1. mai

Etter en solrik Påske med høye nattetemperaturer er isløsningen kommet langt i lavlandet sør for Nordland. Særlig svekket er isen på Vestlandet der det er registrert isfrie vann helt opp til 600 moh.

Den lavestliggende gjenværende isen, i hele landet opp til kysten av Vest-Finnmark, er i full oppløsning. Isen forvandles til våris og mister bæreevnen. Dette er den den farligste istypen da det er vanskelig å vurdere bæreevnen og nesten umulig å ta seg opp av hullet igjen. Les mer om våris på Isskolen.

Snøsmelting øker vannføringen og svekker isen fra undersiden der vann strømmer under isen, slik som ved innløp, utløp og i trange sund.

Men i fjelltraktene og det meste av indre Troms og Finnmark er det ennå gode isforhold. Man må regne med overvann der det ennå ligger snø på isen. Husk at forholdene kan forandre seg raskt. De sikreste faretegnene er at isen blir mørk i fargen og at det er lett å hugge seg ned i isen.

Les mer detaljer under detaljvarslene for hver region.

Barn på isen. Barn har ingen forutsetning for å forstå at mørk våris er ekstremt farlig. Bor du nær en liten pytt eller elv, så snakk med barna om dette. Ta de gjerne med til vannet og vis hvor svak isen er. La de holde hånda i vannet og kjenne hvor fort de blir kalde.

Vi minner om at mange fjellvann er påvirket av reguleringer. Les mer om det under våre viktigste ferdselsråd for årstiden, som du finner under de detaljerte isvarslene for hvert område. Lær enda mer om trygg ferdsel på Isskolen.

Det er viktig å huske at det finnes mange med god iskunnskap og sikkerhetsutstyr som ferdes trygt på svært tynn is. Uten tilsvarende kunnskap og trening i bruk av sikkerhetsutstyr må du ikke følge dem!

Vi oppfordrer alle til å sende inn isobservasjoner på regObs. En kan bruke både regObs-appen og regobs.no. All isinformasjon blir da umiddelbart tilgjengelig for alle andre på iskart.no. Selv et bilde uten istykkelse er god informasjon, særlig nå i isleggingen!
 

Se detaljer og forventet isutvikling i de 7 varslingsområdene ved å klikke i tabellen under.

Gyldighetsdatoer
Område Isvarsel
gyldig fra
Isvarsel
gyldig til
Siste
isobservasjon
Østlandet      
Rogaland - Agder      
Sogn og Fjordane - Hordaland      
Trøndelag - Møre og Romsdal      
Nordland      
Troms      
Finnmark      

Kontaktperson for isvarselet: Ånund Kvambekk

Aktuelt ferdselstips

Om våren omdannes isen til våris og mister bæreevnen. Vertikale krystaller med dårlig binding fylles med vann og gir isen en mørk farge. Selv 30 cm tykk våris kan være uten bæreevne. Bæreevnen blir stort sett dårligere utover dagen. Se den meget instruktive videoen fra svenske Sjörädningssällskapet.

Iskartet kan også brukes i nettleseren på mobile enheter. Åpne chrome i mobilen og åpne deretter iskart.no. Meld fra til aask@nve.no om det ikke virker på din mobil!

Se isproblemer i kart

Isproblemer generelt
Isproblemer ved kraftverk

Lær mer om is
Last ned en lettlest rapport med mye bilder som beskriver isprosessene i elver og innsjøer, samt på reguleringsmagasiner (22 Mb). Rapporten har også et eget kapittel om isproblemer og håndtering av disse, med nærmere beskrivelse av elleve større norske vassdrag. (trykk på bildet).

Isvarslingen på sosiale medier